in

Работници от „Агрополихим“ в Девня излязоха на протест

Снимка: Facebook/Девня - древна и модерна

Работници и служители на химическия завод „Агрополихим“ в Девня днес излязоха на спонтанен протест пред портала на предприятието.

Те негодуват срещу обидно ниското заплащане и лошите условия на труд в грозно побългарената белгийска компания, която закупи активите на завода за 1 долар по време на престъпната приватизация на Иван Костов, съобщава „Девня – древна и модерна“.

„Подкрепяме преговорите на синдикатите с ръководството“, заявиха участници в демонстрацията, като подчертаха, че нетната печалба на дружеството за 2018 година надхвърля 33 млн. лева, като то няма кредитни задължения. На този фон шлосери и електротехници в завода получават средно по 700 лева месечна заплата, а други са на минимална.

„Как да си плащаме кредитите, сметките и да издържаме децата си?“, питат те и разказват, че щатът в администрацията на „Агрополихим“ бил твърде раздут със синекурни длъжности, а служителите там получавали двойно повече спрямо работниците.

За протестиращите е обидно, че съпругата на изпълнителния директор Филип Ромбаут, която иначе го играе зоозащитничка, носи ботуши от крокодилска кожа, чиято цена се равнява на едногодишната заплата на работник, ежедневно работещ в нездравословни и животозастрашаващи условия на труд.

Крайно негативна реакция спрямо спонтанния протест е изразил пред представители на КТ „Подкрепа“ другият изпълнителен директор – Красимир Бербенков, който заявил пред синдикатите, че заплатите на служителите и работниците в предприятието били средно с 80% по-високи от стандарта за страната и че работодателят спазвал всички клаузи в колективния трудов договор.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени, ще предприемат ефективни стачни действия и ще блокират работата на „Агрополихим“.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.