in

Откриха 40 килограма пластмаса в корема на кит (СНИМКИ)

снимка facebook

В тялото на мъртъв кит, изхвърлено на бреговете на Филипините, са открити 40 кг найлонови торбички. Морските биолози и доброволци от музея „D’Bone Collector“ в град Давао на остров Минданао твърдят, че причината за смъртта на младия клюномуцунест кит на Кювие, е погалнатата пластмасата.

В гневен пост във Фейсбук биолозите посочват, че след аутопсия в стомаха на животното са намерени „40 килограма найлонови торбички, включително 16 оризови и 4 бананови чувала и множество торбички за пазаруване“. Кадри показват висока купчина с боклук, извадена от стомаха на кита – голямото количество пластмаса е довело до т. нар. „стомашен шок“.

Биолозите от музея, провели аутопсията, коментират, че това е най-голямото количество пластмаса, което някога са виждали в тялото на кит. „Отвратително е – споделят учените. – Правителството трябва да предприеме действия срещу онези, които продължават да третират водните басейни като депа за смет.“

Употребата на пластмаса за еднократна употреба е неконтролируема в Югоизточна Азия. Доклад на организацията „Ocean Conservancy“ от 2017-а показва, че само Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам изхвърлят в океана повече пластмаса, отколкото цялата останала част от света, пише ploshtadslaveikov.com

Биологът Дарел Блатчли, собственик на музея, казва, че в последните десет години, в които се извършва аутопсия на мъртви делфини и китове, 57 морски бозайници са загубили живота си, вследствие на събралия се боклук, предимно пластмаса, в стомасите им.

През юни 2018 г. мъртъв кит, погълнал 80 пластмасови торбички (близо 8 кг), бе намерен край бреговете на Тайланд. Според биолозите, близо 300 морски обитатели умират годишно във водите край Тайланд с пластмаса в стомасите, сред тях китове, костенурки и делфини.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/