in

Кой сега е най-скъпият град в света?

Париж вече е най-скъпият град за живеене в света, пише „Бизнес Инсайдър“.

Годишно изследване сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света. На първото място, с равни показатели, са Париж, Хонконг и градът, който беше на първата позиция 5 поредни пъти – Сингапур, отбелязва БГНЕС.

Съвсем малко по-назад в класацията със скъпи градове са Цюрих, Женева и Осака. Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути.

Според експертите от Economist Intelligence Unit (EIU), които правят изследването, това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви.

„Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване“, казва Роксана Славчева. „Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и транспорта“, допълва докладчикът.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities, която не е участвала в изготвянето на доклада.

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове. Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк.

Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих. Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени, обаче, не означават висока покупателна способност на населението, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/