in

Борисов разпоредил: Екоминистърът в Шабла за спешна проверка за източването на езерото

Снимка: Facebook/БДЗП

Министър Нено Димов пристига в Шабла, за да провери състоянието на езерата в района, чието ниво е спаднало драстично. За това алармираха еколози във вторник.

По-късно от Българското дружеството за защита на птиците сезираха прокуратурата за източването на водата. Очаква се проверката на министъра да започне около 16 часа, съобщава радио Варна.

Междувременно експерти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла извършиха проверка в защитена местност „Шабленско езеро“, при която беше установено, че няма изтичане на води от защитената територия. През януари 2019 г. в РИОСВ-Варна постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им.

След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море. В присъствието на представител на РИОСВ – Варна на 15 февруари т.г. с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „Езерецко перило“ – участъка с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания. При периодичните проверки на защитената местност защитена местност „Шабленско езеро“, охраната на северните защитени територии при РИОСВ – Варна е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите към морето е продължило девет дни.

Аварийното изпускане на езерните води от защитената местност „Шабленско езеро” е извършено със специализирана техника и не е нарушило природните дадености. Това коментира пред радио Варна Миглена Иванова – експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна. Тя информира и за ситуацията с 15-те декара изгоряла тръстика в южната част на защитената местност:

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/