Екоминистерството не откри нарушения при източването на Шабленското езеро

Снимка: Facebook/БДЗП
Снимка: Facebook/БДЗП

Спешна проверка на състоянието на „Шабленския езерен комплекс“ беше извършена от Министерството на околната среда и водите вчера следобед.

Проверката беше назначена от министър-председателя Бойко Борисов след редица сигнали за мащабно пресушаване на езерото от природозащитни организации.

Първи своя сигнал преди дни са подали от Дружеството за защита на птиците , които на място са установили, че нивото на езерото е спаднало с около един метър и че това застрашава естественото местообитание на редица водолюбиви птици. Според тях, опасност има и за рибите, които са в размножителен период. До спада на водите се е стигнало заради прокопан канал от езерото до морето, което е извършено от Община Шабла с разрешението на Екоинспекцията във Варна. Притесненията на природозащитниците са свързани и с опожаряването на около 5 декара растителност около езерото, което, според тях също се отразява негативно на местните животински видове, информира радио Варна.

След проверката, извършена от министър Нено Димов, заключението му е, че нарушения не са констатирани, сроковете за подобна дейност са спазени и прокопаният канал не противоречи на плана за управление на защитената територия.

Всъщност наводнени са мазите на правителствената резиденция, намираща се в близост, става ясно от думите на нейния управител Кралю Кралев. Според него , изпускането на водите заради наводнените сгради на резиденцията е благотворно и за езерото, тъй като по този начин то се пречиства.

По време на проверката стана ясно, че за да не се налага и занапред да се прокопава канал от езерото до морето, Община Шабла подготвя проект за изграждането на шлюзово съоръжение, съобщи кметът Мариян Жечев, цитиран от радио Варна.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Риби: Предстои ви тежък ден

Варненските медицински сестри на протест днес