in

Нова порция италиански боклук пристигна във Варна

снимка ОЦОСУР

Поредният транш от хиляди килограми европейски отпадъци са изсипани на пристанище „Одесос ПБМ“ с доставка на кораб от Ботуша, научи „Нова Варна“ от свои източници.

Доставката е била с кораб от Италия около 10 март. И този път те ще пътуват с влак към циментовия завод „Холсим“ в село Бели извор, съобщи за „Нова Варна“ Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна.

Според еколога от три години насам всеки месец на пристанищата във Варна се разтоварват минимум по 20 тона от битовите и текстилни отпадъци на Европа, които се ползват за гориво в циментовите заводи у нас. Става въпрос за отново за модифицирани горива, получени от отпадъци съгласно Европейския списък на отпадъците. Според този списък балите не съдържат опасни вещества.

Според източник на „Нова Варна“ доставките на сепарираните и балирани отпадъци се получават всеки месец от няколко години насам, основно на пристанище „Одесос ПБМ“. Балите с европейски битови отпадъци са предназначени единствено за изгаряне в циментовите заводи у нас. Пратките са главно от Италия, а от тях се разнася зловонна миризма. Притеснителното според него е, че доставката се заплаща от този, който е изпратил товара.

В края на миналата година по повод медиен шум, вдигнат около поредната доставка отпадъци, управата на пристанището потвърди, че това не са боклуци, а твърдо гориво за нуждите на получателя. Товарът е за два от циментовите заводи у нас. Законодателството ги задължава да използват като гориво преработени неорганични отпадъци, за да намалят парниковите емисии.

снимка ОЦОСУР

Еколозите обаче са категорични, че освен неприродосъобразни подобни доставки могат да бъдат и опасни, тъй като никой не проверява балите, където може да има и опасни или радиоактивни отпадъци. Варненци в социалните мрежи коментират, че в района се носи невероятна смрад, въпреки че те са балирани. Други пък припомнят че в рамките на месец два пожара горяха именно в този район и не е ясно дали именно европейските отпадъци, складирани на варненското пристанище, не са причинили инцидентите.

Проверка на РИОСВ в края на миналата година не откри нарушения в превоза. За екоорганизации обаче вносът и изгарянето на отпадъци от чужбина не са природосъобразни.

Според справка в екоминистерството през 2017 г. на българските черноморски пристанища са разтоварени около 50 хил. тона модифицирани отпадъци.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева