in

Британските аспержи гният по полето. Фермери се вайкат: „Българи, къде сте?“

Снимка: Pixabay

Последиците от Brexit вече започнаха да засягат Острова. Пример за това се оказа фермата за аспержи на Крис Чин, която разчита на работна ръка от България и Румъния за оцеляването си.

Аспержите, които се отглеждат във Великобритания, са смятани за едни от най-добрите в света. Тяхното бране зависи от сезонните работници, идващи предимно от Източна Европа.

Предстоящият Brexit обаче отблъсква българи и румънци от Обединеното кралство и те се насочват към Германия и Холандия в търсене на друга земеделска работа, съобщава „Ройтерс“, цитирана от „Труд“.

„Логично е хората да предпочитат място, където нещата са ясни. Дори най-незначителните препятствия карат хората да търсят препитанието си другаде“, настоява Чин.

Около 80 000 души от държавите в ЕС са наемни работници във Великобритания. През последните два сезона броят им е намалял с 10 000, което сериозно заплашва бизнеса на британските земевладелци.

Проблемите за Чин вече са започнали, след като 20 от общо 100 работници, които е трябвало да пристигнат във фермата му през януари, са се отказали.

Още 247 души се очаква да отидат между 31 март и 26 април, но 125 от тях все още не са си резервирали самолетни билети.

28-годишната българка Елина Костадинова, която е мениджър на фермата на Чин, е от Варна. Тя разкрива, че много от сънародниците ѝ се притесняват как ще бъдат приети във Великобритания след Brexit.

„Не знаят дали страната ще ги приеме изобщо, колко време ще останат, дали ще имат възможност да пътуват и най-вече какво бъдеще ги очаква тук“, обяснява тя.

„Ще е чудесно ако британското правителство вземе някакво решение по въпроса, за да можем да информираме хората“, добавя Костадинова пред „Ройтерс“.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.