in

Избираме по коя формула да се пенсионираме до 2023 г.

Снимка: Pixabay

До 2023 г. новоотпуснатите пенсии ще бъдат изчислявани по две формули – и по новата, и по старата, като на възрастните ще бъде отпусната по-благоприятната сума.

Правната възможност за избор на методиката, по която да се пенсионират българите ще бъде разписана в преходните разпоредби на КСО. Това обясни социалният министър Бисер Петков.

Причината за измененията само 3 месеца, след като влезе в сила новата формула, според която се взима предвид осигурителният стаж след 2000г., е прогноза на НОИ. Според нея 31% от новите пенсионери (67 000 души) през 2019г. щяха да бъдат ощетени от методологията, пише „Монитор“.

Това означава, че поне 20 000 нашенци щяха да получат по-ниски пенсии. Затова сега паралелно с нея ще бъде използвана и старата формула. Сметките по действащата до края на 2018г. система включваха и годините между 1997 година и 1999 година, за които има данни в осигурителния регистър. Освен тях нашенците имаха право да изберат и трите си най-добри години преди 1997г. В шест месечен срок след приемане на поправката българите ще могат да подадат заявление, с което да поискат парите им за старини да бъдат изчислени по старата формула.

По думите на Петков преди изтичане на 4-годишния гратисен период – през 2023г. ще бъде направена нова оценка на въздействието.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.