Какво се случва ако спрем да пием вода?

Водата е на практика навсякъде – в почвата, ледници, клетките на човешкия организъм.

В зависимост от местоположението си, дела на мазнините в организма, възрастта и пола, средно човекът се състои от 50-60% вода, пише profit.bg.

В момента на раждане бебетата съдържат в тялото си повече вода. Техният организъм се състои от 75% вода. Напомня по състав организма на рибите. Към първата година от живота си този показател при децата намалява до 65%.

Каква роля играе водата в нашия организъм? Колко вода трябва да пием, за да бъдем здрави?

Водата в телата ни изпълнява редица функции – служи като смазка за ставите, регулира температурата на тялото, подхранва главния и гръбначния мозък. Тя не влиза само в състава на кръвта. Мозъкът и сърцето на възрастния човек почти ¾ се състоят от вода.

Горе-долу същото е съдържанието на влага в един банан. Белите дробове по съдържание на вода надминават това в ябълката. Сухите на пръв поглед кости съдържат 31% вода.

Пиенето на вода

Всеки ден губим от 2 до 3 литра вода с потоотделянето, уринирането, опразването на червата и дори по време на дишане. Тези функции са жизнено необходими.

Поддържането на балансирано ниво на вода е необходимо за избягване на обезводняване или хиперхидратация. И в двата случая съществуват здравословни рискове.

Оптималното потребление на вода понижава риска от инсулт, помага за справяне с диабета и понижава риска от някои ракови заболявания.

При понижаване на нивото на водата в организма реагират чувствителни рецептори в хипоталамуса – те сигнализират за освобождаването на антидиуретичен хормон.

Постъпвайки в бъбреците, той създава аквапорини – канали, които позволяват на кръвта да поглъща и задържа повече вода. Това прави урината по-концентрирана и тъмна на цвят.

Продължаващото обезводняване може да провокира сериозна загуба на енергия, влошаване на настроението, сухота на кожата, понижаване на кръвното налягане и също така може да доведе до признаци на когнитивни проблеми. Обезводненият мозък по-трудно се справя с работата си.

Хиперхидратация, или хипонатриемия, обикновено възниква поради прекомерна консумация на вода за кратко време. Нейни жертви обикновено са спортистите. Ако обезводняването на мозъка засилва изработването на антидиуретичен хормон, то хиперхидратацията забавя или прекъсва постъпването му в кръвта.

Състоянието се влошава и от това страдат бъбреците. Възниква водна интоксикация, от което можете да получите главоболие, гадене и в редки случаи дори смърт. Последното се случва твърде рядко.

В ежедневния живот балансът на влагата в организма се поддържа лесно, когато имаме достъп до чиста питейна вода.

Дълго време битуваше мнението, че на ден трябва да се изпиват  8 чаши вода. След това тази оценка бе коригирана. Сега е препоръчително да се определя количеството вода на база теглото на човека и околната среда. Ежедневната норма е в пределите от 2.5 до 3.7 литра за мъжете и от 2 до 2.7 литра при жените.

Водата е най-здравословният източник на влага, но и другите течности, дори съдържащите кофеин, като кафе и чай, попълват запасите от влага. Водата, получавана от храната, е почти 1/5 част от ежедневната норма.

Плодовете и зеленчуците, например ягоди, краставици и дори броколи, съдържат в състава си над 90% вода в комбинация с ценни вещества и фибри. Те също допринасят за хидратацията.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка facebook

Софи Маринова събра елита на попфолка на сватбата си днес

Райони без ток във Варна и региона