in

Астрономи откриха пулсар с огромна скорост в Млечния път

Астрономи от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ откриха пулсара PSR J0002+6216 (Zoomy), който подобно на изстреляно от оръдие гюле се движи с огромна скорост, равняваща се на 1130 км в сек., в Млечния път, съобщи Сайънс алърт.

Причината за толкова бързото придвижване е свръхнова, която е изтласкала останалата след експлозията неутронна звезда, пише Дарик.

Учените открили опашка, която е видима в радиочестотния спектър и се простира от звездата до външната ѝ обвивка на разстояние 13 светлинни години.

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Било потвърдено, че пулсарът се е родил във вътрешността на останката. Свръхновата изтласкала неутронната звезда от центъра на бъдеща мъглявина.

Експлозията станала преди около 10 000 години, като пулсарът застигнал края на „мехура“ на свръхновата 5000 години по-късно.
Останките от свръхновата първоначално се движели по-бързо от неутронната звезда, но вследствие на взаимодействието с междузвездната среда постепенно забавили движението си и това дало възможност на пулсара да ги изпревари.

Астрономи откриха първия излъчващ гама лъчи пулсар извън нашата галактика

В края на краищата PSR J0002+6216 (Zoomy) ще напусне Млечния път и ще продължи да се движи в междугалактичното пространство.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/