in

Два гласа не стигнаха на България да спре пакета „Мобилност“

Пакетът „Мобилност“ ще бъде гласуван в сряда. Само 2 гласа не достигнаха на лагера на противниците на промените.

Трима български евродепутати не са били в пленарна зала в момента на вота, а с техните гласове можеше и да бъде отхвърлен пакетът от дневния ред на пленарната сесия.

Лагерът на България и останалите противници на пакета „Мобилност” имаха своите шансове, защото днес в пленарна зала не присъстваха много от евродепутатите от Франция, големият защитник на пакета. Далеч по-малко са шансовете ни този текст да бъде отхвърлен в сряда.

Отсъстващите български евродепутати бяха Светослав Малинов, Николай Бареков и Нежми Али.

„Може би това бяха недостигащите 2 гласа, с които да отхвърлим влизането в дневния ред. Наистина по този начин не се защитава българският национален интерес. Много жалко”, коментира Асим Адемов от ЕНП.

„Ще бъде „хвърляме телата“. Всички усилия ще положим, но се опасявам, че ще дойдат и от другата страна повече хора”, заяви Сергей Станишев.

„За пореден път изпускаме питомното, за да гоним дивото и после си обясняваме велики приказки. Шансовете намаляват от днес”, каза евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от btv.

„Бесен съм!“ – така транспортният министър Росен Желязков изрази недоволството си от гласуването в Европарламента.

Росен Желязков за гласуването на пакета „Мобилност”: Бесен съм от този резултат
„Два гласа не ни достигнаха. Какво означава това? – Означава, че Европа е разделена. Дори в Европейския парламент. (…) Отговорността да си депутат в ЕП е огромна, защото това може да реши съдбата на цял континент. Два български гласа не достигнаха, но те можеха да решат законодателен пакет в Европа“, каза министърът.

„Това, което се случи, показа, че буквално ще виси всичко на 1-2 гласа. Има внесени почти 1600 поправки, много от тях все още не са преведени, така че може да се случи всичко. Точно това не искахме да става. Най-голямото законодателно досие в сферата на транспорта за последните 10 години ще се решава сякаш е хвърляне на зарове. Няма нито един компромис, нито едно разбирателство по текстовете. Има повече поправки, отколкото евродепутати, и то два пъти повече”, заяви Андрей Новаков.

Николай Бареков от партията на консерваторите, написа в профила си във „Фейсбук”, че не е участвал в гласуването, защото е против „робските условия на труд на българските шофьори“.

„Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд. Нека лобистите на транспортните олигарси, които финансират укриващия се в САЩ издирван от медиите политик, сега се поставят на мястото на един обикновен български шофьор на ТИР”, пише още той.

Светослав Малинов обясни пред bTV, че не е успял да стигне на време за важното гласуване, защото самолетът от София до Франкфурт закъснял. Той наел кола от летището във Франкфурт за Страсбург, но в крайна сметка не успял. Закъснението на полета било обяснено с проблем в компютърната система.

От ДПС пък заявиха, че не знаят защо Нежми Али от отсъствал по време на вота.

В сряда в пленарната зала ще бъдат и защитници на пакета „Мобилност”, които днес не успяха да присъстват. Така текстът най-вероятно ще бъде приет.

По време на вота пред сградата на Европейския парламент ще има протестна акция на превозвачи от страни, които като България се чувстват ощетени от текста.

Много от тях ще пристигнат сутринта със самолетни полети, много от тях се очаква да дойдат и с камионите. Оттук нататък за лагера на противниците на този текст най-важното е да не се допуска вот на второ четене през април, когато е последната пленарна сесия на сегашния европейски парламент.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/