in

Ремонтираха детска градина „Светулка“ във Варна с половин милион

снимка live varna

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна Иван Портних посетиха днес обновената детска градина „Светулка“ във Варна.

„Удобните и красиви помещения, в които учат децата, са доказателство, че хубави неща могат да се случат когато правителството работи, когато кметът е активен, когато България използва европейската солидарност“, коментира пред журналисти Цвета Караянчева. Тя добави, че повече от 700 милиона лева са били инвестирани за подобряване на инфраструктурата на училища и детски градини в страната.

Ремонтът на детска градина „Светулка“ е осъществен с близо 500 000 лева, отпуснати по Оперативна програма „Региони в растеж“. В рамките на проекта е ремонтиран покривът и е направен вътрешен ремонт на сградата, подменени са електрическата, отоплителната и ВиК инсталациите на сградата, дворните площи и др. В ДГ „Светулка“ се обучават 9 групи с общо 220 деца на възраст от 3 до 7 години.

Директорът Катя Григорова сподели, че сградата има дълга и интересна история. В началото на 19 в. в нея се е помещавал приютът „Митрополит Симеон“ към църковното настоятелство „Св. Архангел Михаил“. Около 40 деца от бедни семейства, включително и сираци на възраст между 2 и 7 години, са били отглеждани и възпитавани, благодарение на дарения от благотворителни дружества. През1938 г. приютът е бил разширен – на мястото на старата сграда е била построена нова, по-масивна. Заведението било преименувано на детски дом „Митрополит Симеон“. През 2008 г., по повод 80-тата годишнина от откриването на забавачката, на фасадата на сградата е поставена паметна плоча с образа на митрополит Симеон, който е бил сред спомоществувателите на детската градина.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/