in

Строят тръстиков кораб край Варна за международна експедиция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: РИМ- Варна

Тръстиков кораб ще бъде построен в Белослав. Той ще вземе участие в експедицията АБОРА IV, която ще започне от Варна през лятото.

Неин организатор и инициатор е доктор Доминик Гьорлитц – основател на Асоциация за експериментална археология и изследвания в Германия, стана ясно по време на пресконференция днес в Регионалния исторически музей.

Според учения тя ще докаже сведенията на Херодот за търговските връзки между Древния Египет и народите по бреговете на Черно море.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Главната цел на този научен експеримент е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговски контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха.

В началото на месец май във Варна ще пристигне международен екип. Неговата задача ще бъде да построи съвременна реплика на кораб от Горен Египет в Месопотамия. Екипът ще се състои от представители от девет държави: Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Негови ръководители ще бъдат трима индианци от племето аймара. То е единственото, притежаващо уменията да строи изделия на бита от тръстика.

Три контейнера с тръстика се очаква да пристигнат във Варна от Боливия на 2 май. Процесът по изграждането ще трае четири седмици, а оборудването с такелажа (въжетата) – около три седмици. Експедицията ще започне в средата на юли от Пристанище Варна.

12 души ще работят на територията на Белослав, на брега на Белославското езеро. Два екипа от по шест души ще се сменят на четири часа, като сред тях ще има и пет жени, обясни Теодор Роков от Археологическия музей във Варна, който ще бъде и официален представител на България в международния екип на експедицията.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Партньор на АБОРА IV е и община Белослав.

„Това е правилното място и се надявам да докажем това и да популяризираме района“, заяви кметът на Белослав – инж. Деян Иванов по време на днешната пресконференция.

„Това е едно мащабно събитие от световен интерес“, смята кметът.

Проектът ще се реализира на територията на два частни имота. Единият е на мястото на бившия стъкларски завод. Връзката между двата имота ще се осъществява посредством ферибота. Компания INHOM ще осигури теренът за строителната площадка.

„Експедицията е прекрасна възможност да популяризираме културноисторическото наследство. Радвам се, че строителството на кораба ще започне в Белослав“, каза кметът Иван Портних.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Той съобщи, че от побратимения на Варна град Рощок е дошла молба за съдействие на експедицията, която той ще бъде радостен да изпълни.

МУ – Варна също ще партнира в реализацията на експеримента. Университетът ще помогне чрез провеждането на поредица от медицински изследвания на екипажа по време на плаването

„Ще подпомогнем експедицията чрез измерване на здравните показатели на екипажа, проследяване на техния хранителен режим. Ще направим всичко възможно да ангажираме младите хора“, каза проф. Тодорка Костадинова.

АБОРА IV се включва в експеримента и в чест на 50-годишния юбилей от плаването на Тур Хейердал с тръстиковия кораб „Ра II“. Най-големият син на Тур Хейердал ще пристигне от Германия, за да бъде кръстник на новия кораб. Според доктор Гьорлитц другата цел на проекта е да се реализира плаване за мир. Той иска да покаже, че представителите на различни култури могат да работят заедно.

Повече за проекта може да откриете тук.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.