Ето кои са загиналите при самолетната катастрофа българи (ВИДЕО)

кадър БНТ
кадър БНТ

Очаква се да бъдат вдигнати хеликоптери, за да се достигне мястото на инцидента

На борда са се били 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца – на 14 и 18 години.
Това, което се знае по бордните карти за самоличността на хората, пътували в самолета е, че в него е пътувал 49-годишен бизнесмен, който се е занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци. На борда са били и съпругата му, която е адвокат и двете им деца. 49-годишният мъж е имал лиценз за пилотиране, вероятно издаден от българските власти, съобщава Нова.

От посолството ни в Македония все още нямат официално потвърждение за самоличността на хората в самолета идали е имало и други хора. Това тепърва ще се изяснява.

Четирима български граждани – мъж, жена и двете им деца загинаха при авиокататсрофа с малък самолет в Македония във вторник следобяд. Самолетът е тип “Чесна P-210”. Първият сигнал за инцидента е получен на летището в Скопие. Пилотът е докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това сигналът се губи. Два полицейски хеликоптера тръгват към предполагаемото място в планината Якобица. Намират останките на разбилия се самолет на 35 километра от Скопие в труднодостъпна местност.

В Скопие има сформиран щаб, който трябва да реши по кое време условията ще бъдат подходящи отново да бъдат вдигнати хеликоптери, за да се достигне мястото на инцидента и да започне спасителната операция. Македонските власти са в контакт и с българските си колеги. От българска страна е подготвен хеликоптер с готов екип на Гранична полиция, който също може да се включи в издирвателните мероприятия. Засега македонските власти са отказали тази помощ. Планината е висока 2 400м., а върхът, на който се случва катастрофа е известен като „пъпа на Македония” – най-високото място в Северна Македония.

По-късно днес се очаква и пресконференция на полицията в Скопие.

„Все още нямаме никаква информация от страна на македонските ни колеги за това, кога може да започне спасителната операция. Предполагам, че вече са се свързали с нашите органи по разследването и те могат да дадат малко повече информация за това”. Това заяви пред NOVA директорът на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” Станимир Лешев.

По думите му вчера в района са излитали самолети. „Метеорологичните условия във всеки един момент могат да се променят. Всеки пилот сам решава по какъв маршрут да се движи. При възникване на някакъв проблем във въздуха, той сам преценява каква маневра да направи, за да го избегне”, коментира още Лешев.

„Ще направим връзка с немските власти, за да установим летателната годност на самолета. Самолетът не е с наша регистрация и нямаме данни за него. Той не е в нашия регистър, ние не извършваме никакви технически експертизи, инспекции и т.н. Инспекциите се извършват там, където летателната машина е регистрирана. Самолетът е бил поддържан в Германия, там се е следяло за неговата изправност”, заяви Станимир Лешев.

„За момента не се налага изпращането на български спасители и техника, които да подпомогнат своите македонски колеги в издирвателната операция след катастрофата на малък самолет „Чесна“ в Република Северна Македония”. Това заяви пред NOVA министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Македонските колеги имат възможност и техника да извършат тази операция. Ние оставаме в готовност. Премиерът Борисов е разпоредил това още снощи. Колегите в Северна Македония се справят“, заяви той.

Днес издирването е започнало в 6.45 часа македонско време. Районът, в който се е разбил самолета, се намира в изключително трудно място – заснежен с дълбок сняг. Това е направили трудно неговото достигане още вчера.

„Разговарях с вътрешния министър. Започнали са акция за достигането на мястото на катастрофата, която се намира в изключително труден район. Все още не е достигнато мястото и затова не можем да дадем повече информация. Според македонските власти всички са загинали“, заяви вътрешният министър.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка Детска градина Бриз

Кметът и американският посланик откриват реновирана детска площадка във Варна

Снимка: Пресцентър МВР

Спипаха трима варненци да продават наркотици в Добрич (СНИМКИ)