in

ЕС пита варненци какви са им доходите

През март 2019 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на
доходите и условията на живот 2019”
.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Те служат за изчисляване на индикатори за бедност и социално включване, които са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. През 2019 г. в индивидуалния въпросник на изследването е включен модул „Предаване на благосъстоянието между поколенията, състав на домакинствата и развитие на доходите“.

В периода март – май 2019 г. 509 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на
персонални интервюта и попълване на два въпросника – въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години.

Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в
домакинствата анкетьорите ще се легитимират със служебни карти и предоставят писмо във връзка с изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Бяла, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Игнатиево, Провадия и Суворово, както и в селата: Аврен, Блъсково, Брестак, Булаир, Ветрино, Генерал Кантарджиево, Генерал Киселово, Генерал Колево, Гроздьово, Долище, Дръндар, Дъбравино, Езерово, Житница, Здравец, Лопушна, Момчилово, Нова Шипка, Партизани, Приселци, Пчелник, Разделна, Рудник, Синдел, Стефан Караджа и Цонево.

По данни на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, проведено през 2017 г. линията на бедност за област Варна e 378.58 лв. средно месечно на лице от домакинство. Относителен дял на бедните спрямо линията на бедност за област Варна е 25.6% .

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева