in

Варненец: Отрязаха грозно 150-годишен чинар (СНИМКИ)

Снимка: Facebook, група "Отворен обществен съвет - Варна"

150-годишен чинар е отрязан на ул. „Чинар“ във Варна, забелязаха варненци. Издадена е заповед за неговото унищожаване, защото е „опасен“, твърдят от Общината.

Варненец публикува сигнал в групата „Отворен обществен съвет – Варна“ във фейсбук – „На ул. „Чинар“ 16 е отрязан по изключително грозен начин поне 150 годишен чинар. Миналата година отрязаха короната му, че пречел на блока отсреща, а сега са го преполовили. Въпрос на време е да го премахнат напълно. Не знам към кого да се обърна за това безобразие.“

Снимка: Facebook, група „Отворен обществен съвет – Варна“

Ние се обърнахме с въпрос към пресцентъра на Общината и получихме следния отговор.

Извършена е незабавна проверка по постъпилия сигнал за отсичане на дърво от вида чинар на ул. „Чинар“. Установено е, че се касае за премахване на опасно дърво от вида чинар, прорасло на тротоара на ул. „Чинар“ 18а, за което има издадена заповед за отсичане.

Снимка: Facebook, група „Отворен обществен съвет – Варна“

Заповедта е изпратена до район „Младост“ за възлагане за изпълнение на специализирана фирма за резитби. В същата заповед е указано, че премахнатото дърво трябва да се компенсира чрез разсаждане на 3 бр. декоративни широколистни дървета при провеждане на компенсационни залесявания на територията на район „Младост“.

След отсичането на дървото е останал дънер с диаметър над 100 см., който е включен за механизирано премахване в графика за поддържане на зелените площи в район „Младост“ за м. април 2019 г.

Живеещите в района се съмняват, че дървото е било опасно, както и в ефикасността на компенсационните залесявания. Някои от тях са на мнение, че древното дърво е пречило на близкия гараж. Това са твърдения, които не могат да бъдат доказани, но е факт, че града ни губи бавно красивата си растителност, а младата расте трудно и бавно.

Снимка: Facebook/Н. Димитрова

Жителите на кв. „Чайка“ се притесняват да не отсекат и вековния чинар на пазарчето в квартала, който попада в близост до строеж.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.