Историята на 7-годишния Сашко, чиято снимка разчувства България

Снимка: Facebook/В. Николова
Снимка: Facebook/В. Николова

Снимката на 7-годишния Александър от кв.“Средна кула“ в Русе, придружена със сърцераздирателен пост в социалните мрежи за това, че той гладува и ходи мръсен, предизвика съпричастност сред хиляди хора в цяла България.

Каква всъщност е историята на семейството и от какво имат нужда бабата и трите – не петте деца, които тя гледа?

Жената действително има петима внуци, родени от дъщеря ѝ. Двама от тях вече са зрели хора, на повече от 20 години, със собствени семейства. Преди време бабата се е грижила за тях, преди да поемат своя път. Впоследствие дъщеря ѝ поверява на майка си по-малките си две деца и отива да работи в Гърция, където се ражда Сашко. Почти до 7-ата си година той живее там, а в акта за раждане е записан баща „неизвестен“. Когато майка му се връща в България, оставя и него за отглеждане при бабата, пише “Русе медиа”.

Жената разказва, че в годините не е имало финансови проблеми, макар че тя не е работела, за да гледа внуците си. Но пък трагедии не липсват – синът ѝ загива в катастрофа. Семейството получава обезщетение, което му позволява да не се притеснява за пари. Дядото също работи, но умира и оставя жена си сама. Единственият ѝ приход се оказва наемът от жилището на покойния ѝ син. Тя не получава детски за трите деца, тъй като парите отиват при майката. А майката от есента изчезва и повече не се обажда, оставяйки бабата да се оправя както може.

По-големите деца – момиче в 6. клас и момче в 7. клас, ходят на училище в Русе с училищния автобус. Сашко не може да го направи, тъй като идва от Гърция и не е бил в предучилищна група. Проблем със записването му се оказва и липсата на пълномощно, с което майката да делегира права на бабата. Такова има за по-големите деца.

Възрастната жена не е съгласна с твърденията в социалната мрежа, че внуците й гладуват. Има консерви, кокошки, градина, готви храна, но казва, че не може всеки ден да се яде месо. По думите ѝ Сашко, който е по цял ден вкъщи, се събужда към 11 часа и закусва почти по времето, когато трябва да се обядва. Така обяснява думите, цитирани в поста, че трябвало в стомаха му да има място за вечеря. Колкото до външния му вид, детето по цял ден е навън да играе и не е странно, че дрехите и обувките му са мръсни.

Къщата отвън изглежда доста занемарена, но отвътре си има плазмен телевизор, микровълнова, перална, хладилник. Част от уредите обаче са се повредили и няма кой да ги поправи. Жената казва, че ѝ е трудно сама да се справя. Сметките през зимата също я затрудняват с ниския доход, който получава само от наем.

Бабата на трите деца е притеснена, че се е озовала изведнъж в центъра на общественото внимание, без да го е търсила. Признава, че не би отказала помощ, но смята, че първо е било редно да я попитат от какво има нужда, преди да се публикува постът във Facebook.

На хората, които идват да ѝ помогнат, тя обяснява, че децата нямат толкова нужда от дрехи и обувки, тъй като на тавана има пълни кашони. Много повече ѝ трябват перилни и почистващи препарати, за да може да поддържа хигиена в дома. Майстор за електроуредите и хора, които да поразчистят двора, също биха били от полза. Колкото до храната, тя никога не е излишна, особено при три деца.

Най-голямата тревога и на бабата, и на децата е да не се намесят социалните служби. Те са свикнали да живеят заедно, да се справят според силите си и не искат да се разделят. Въпреки че са притеснени от публикациите, които насочват вниманието към тях, семейството е благодарно за добрината, която се отприщи у толкова много непознати хора.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

снимка Монитор

Запорираха сметката на варненска болница

6 чувала с наркотици изхвърли морето край Шабла