Показаха заловения край Шабла кокаин, хеликоптери и водолази ще търсят още (СНИМКИ)

Намереното количество кокаин край бреговете на Шабла би се разпространило на уличния пазар за 71 400 000 лв.

Това заяви на извънреден брифинг в Каварна шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Спиридонов посочи, че на едро в България 1 кг кокаин се продава за 80 000 лв. Намерените 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно 1 гр от него струва 140 лв., а 1 кг – 140 000 лв.

Наркотикът е бил открит от наряд на ГД “Гранична полиция” вчера в морето на около 20 метра от брега в района, намиращ се на юг от фара на Шабла. Той е бил в шест сака, увити с въжета и спасителни жилетки. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Снимка: МВР

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската ни граница.

Той припомни, че в края на миналия месец в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов са се включили хеликоптери на Министерството на отбраната и Гранична полиция. Те ще извършват облитане на района, защото все още не е сигурно, че е изваденото цялото количество от наркотиците, тъй като не се знае какво точно е имало в морето. В акцията ще се включат и водолази, които ще проверяват за останало количество наркотик, допълни главният комисар.

Снимка: МВР

Заловеното количество кокаин до този момент е 169 кг. Предстои назначаването на експертизи, за да се установи неговата чистота. По информация на румънските власти тя е около 90%.

От МВР призовават всеки гражданин, който забележи друго количество от наркотика в района, незабавно да се обади на телефон 112 или в най-близкото районно полицейско управление.

Снимка: МВР

Предполага се, че наркотикът е от международен трафик, най-вероятно от Южна Америка. На този етап не е ясно дали е бил предназначен за разпространение само в Румъния, или и за България, както и дали в схемата има българско участие.

Снимка: МВР

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за това че са пренесени през границата на страната без надлежно разрешение наркотични вещества. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Разследването се води в тясно сътрудничество с органите на Регионалната дирекция на Граничната полиция в Бургас и ОД на МВР в Добрич под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

                                                                      *******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Затварят улица за движение във Варна, отварят друга

Снимка: ВМА

Уникална чернодробна трансплантация на 40-годишен мъж в София (СНИМКИ)