Извънредно: Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон(ВИДЕО)

снимка frognews.bg
снимка frognews.bg

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж е арестуван в Лондон и Еквадор се е отказал от предоставеното му убежище.

Президентът на Еквадор обяви, че страната е отказала убежище на Асандж.

При излизането му от посолството той веднага беше арестуван от полицията. WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти.

По-рано се появиха информации, че австралиецът ще бъде предаден на британските власти. Еквадор отрече информациите и заяви, че няма намерение да го лиши от защитения му статут, но очевидно властите в Кито междувременно са взели друго решение.

За някои Асандж е герой заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ, пише Монитор.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks се опасява, че САЩ искат да го изправят на съд.

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.

Асандж беше на първите страници на световните медии в началото на 2010 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери “Апачи” от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на “Ройтерс”.

По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Блъснаха 72-годишна жена на пешеходна пътека във Варна

Снимката е илюстративна

Шофьор свали скобата в “синята зона” на Варна и си тръгна