Коя е жената, показала първата снимка на черна дупка(СНИМКА/ВИДЕО)

Снимка: Facebook/Katie Bouman
Снимка: Facebook/Katie Bouman

29-годишна жена, компютърен специалист и учен, обра овациите по света за помощта си при разработването на алгоритъма, чрез който бе направена първата в историята снимка на черна дупка във Вселената.

Името ѝ е Кейт Боуман. Д-р Бауман ръководи разработването на компютърната програма, която направи технологичния пробив, пише frognews.bg .

Благодарение на него в сряда обсерваторията Event Horizon Telescope – виртуална радиочиния, голяма колкото Земята – показа първата снимка на “сянка” на черната дупка във Вселената. Свръхмасивната черна дупка е в центъра на галактиката M87.

Забележителната снимка показва ореол от прах и газ на 500 милиона трилиона километра от Земята. Доскоро подобно нещо е смятано за невъзможно.

Тя качва снимката на лаптопа си и я споделя във Фейсбук. “Гледам и не вярвам на очите си, докато първата снимка на черна дупка, която някога съм правила, е в процес на реконструкция”, пише тя към нея.

снимка Официална страница на NASA във facebook

Д-р Боуман започва да разработва алгоритъма преди 3 г. Тогава още е студентка в Масачузетския технологичен институт (MIT), където ръководи проекта, подпомаган от екип от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Харвардския университет и обсерваторията „Хайстак“ към MIT.

За часове Кейти се превърна в сензация. Името ѝ е във всички международни издания. А демократът от Ню Йорк Окасио Кортес заяви, че Боуман “трябва да заеме своето място в историята”.

Приветстват я и от нейния университет – MIT, и от лабораториите, подкрепяли я през годините.

Самата тя не мисли, че е единствената, заслужаваща похвали. Екипът до нея заслужава също толкова голямо признание. Той включва 200 учени. “Никой от нас не би могъл да го направи сам”, казва тя пред CNN.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка Европейски музикален фестивал

Rastrelli Cello Quartet представят утре във Варна от “Брамс до Бийтълс”

Снимка: Instagram

Супермаркетът, който използва бананови листа вместо пластмаса