Ще изследват рапаните в Черно море

Необходимо е изграждането на качествена база данни за всички рибни запаси.

Смесени екипи от учени ще се заемат с изследването на рапана в Черно море по проекта „BlackSea4Fish“ на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по време на тридневен семинар на тема „Хармонизиране на методологиите за събиране на данни на пристанищата за разтоварване и провеждане на научните изследвания на море“. Срещата се проведе в Бургас, където е и регионалният офис на Генералната комисия.

Необходими са качествени и прозрачни изследвания, направени от смесени екипи, така че бъдещият научен съвет да бъде подпомогнат максимално при взимането на най-ефективните решение за управлението на рибарството в Черно море, бе един от акцентите, които постави изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Според експерта очакванията към проекта „BlackSea4Fish“ по отношение на разширяването на базата данни, както за рапана, така и за останалите видове – обект на целеви риболов, са много големи. Според специалиста резултатите от срещата показват, че „има воля за интензивна работа и сътрудничество между черноморските страни, което е важна крачка към постигането на поставената цел”. Необходимо е да бъде изградена качествена база данни за състоянието на рибните запаси, количествата нежелан улов и размера на изхвърлянията във всеки един вид риболов.

Много важно е и да се уеднаквят методологиите за научните изследвания на рапана и останалите видове, казват още от ИАРА.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Facebook/"Забелязано във Варна", В. Богданов

Вандалщина или изкуство: Изрисуваха ремонтиран подлез в “Чайка” (СНИМКИ)

Студенти ще се състезават за свежи идеи в Техническия университет във Варна