Замърсяване с мазут на плажа в Албена (СНИМКИ)

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“
Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда провериха сигнал за замърсяване на плажната ивица на к.к. Албена, съобщават от Басейнова дирекция.

Обходен е участък от приблизително 2 км, от хотел „Мура” в к.к. Албена до устието на река Краневска. Констатирано е замърсяване на плажната ивица с нефтопродукти.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

Морските води пред цялата плажна ивица са с естествен цвят, липсва опалесценция по морската повърхност и не се наблюдава замърсяване. За констатациите са уведомени Областна администрация Добрич и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Варна за действия по компетентност.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

На 10 и 11 април бяха извършени съвместни проверки и на плажните ивици по Северното Черноморие, за които бяха подадени сходни сигнали. От северната страна на Първа буна във Варна е установено струпване на водорасли по цялата дължина на буната и на морския плаж, а в морските води не е констатирано замърсяване с нефтопродукти.

На плажната ивица в района на централен плаж, къмпинг „Добруджа“, Шабла е установено наличие на 4-5 броя мазутни топчета с приблизителни размери 1-5 см. и със специфична консистенция и миризма на нефтопродукти. При проверката не е установен брегови източник на замърсяване.

Не е констатирано замърсяване с нефтопродукти и при огледа на морските води и плажната ивица в комплекс „Слънчев ден“ в к.к. Св. св. Константин и Елена и в местност Зеленика пред залива на Каварна.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

Пробите морска вода, взети от акваторията пред проверените плажни ивици, ще се изследват по физико-химични показатели.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Снимка: "Нова Варна"

Кокаин за 7 милиона лева изплува край Варна (СНИМКИ)

Време за изхвърляне на големите боклуци от вкъщи, ще ги извозят безплатно