Лекар станал баща на 49 деца в клиниката си за инвитро в Ротердам

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Холандски лекар, забъркан в скандал с инвитро оплождане, е станал баща на най-малко 49 деца. Това съобщи организацията, представяща родители и деца, родени с тази процедура в затворената вече клиника.

Ян Карбат, който почина през 2017 година, се оказа баща на 49 деца, родени от жени, които посетили клиниката му в Ротердам, пише abc.net. За оплождане той е използвал своя сперма, вместо от избрания донор.

Резултатите от ДНК тестове показват, че тези 49 деца са преки потомци на покойния Карбат, съобщи в изявления организацията „Защита за децата“.

Случаят стана публично достояние, след като през февруари холандски съд постанови, че ДНК на лекаря трябва да стане достъпна за родителите и децата, за да извършат сравнение. Твърди се, че преди смъртта си Карбат признал, че е станал баща на около 60 деца, преди дискредитираната му клиника да бъде затворена през 2009 година заради нарушения на регулациите.

Организация, представляваща предполагаеми деца на лекаря, даде семейството му на съд, за да получи ДНК профила му, който бил сложен в сейф. Това стана след съмнения за бащинството – родените с инвитро деца имали кафяви очи, докато избраният донор бил синеок, а едно от тях силно приличало на лекаря Карбат. /24chasa.bg

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Полицаи издирват под дърво и камък Зорница, тя била при гадже

100 г. затвор грозят варненец, признал се за виновен за банкови измами в САЩ