in

Изтровиха с химикали пчелите в Добруджа

Сигнали за отровени пчелни семейства подават пчеларите от населените места в общините Балчик и Тервел. За това потвърди председателят на Областния пчеларски съюз Добрин Добрев.

„Започнаха масово да се обаждат разтревожени колеги. Случаите станаха много, най-потърпевши са пчеларите от община Балчик. Пострадали са много пчелни семейства при пръскане на овощни градини“, обясни Добрев, цитиран от fermer.bg. Според ощетените пчелари, поражения са нанесени и след пръскане на земеделски площи с хербициди и пестициди.

Стопаните от селата Стефаново, Сенокос и Пчелино обхождат пчелините на региона, за да установят размера на пораженията. Намеренията им са да подадат жалба до областната дирекция „Земеделие“, за да се свика комисия и да се обследват пчелните семейства и причините за смъртността им.

Сред потърпевшите е Димитър Димитров от община Балчик, който вече за трети път констатира висока смъртност на пчелните си семейства след третиране на посевите с пестициди. Друг потърпевш, Калоян Кръстев, допълва, че са нанесени щети на пчелните семейства и в района на село Стефаново, където са пръскани нивите. В следващото село Пчелино също има поражения, жалва се Станислав Желязков.

Пчеларите се събират, за да обмислят как да постъпят, какви стъпки ще предприемат и как да търсят справедливост, обясни Добрин Добрев. Председателят на областния пчеларски съюз е сигнализирал в ОД „Земеделие“. Проведохме разговор с директора на службата Десислава Иванова, искаме да се организира среща между пчелари и земеделци, заяви браншовикът. „Въпреки че подобна среща може да е взривоопасна, целта е да опазим пчелите, а фермерите да имат добра реколта. Това трябва да стане с взаимни усилия“, категоричен е Добрев.

Според пчеларите Наредба 13, която регламентира начините, по които да се извършва третирането на полските култури и овощните градини с цел опазване на пчелите, е осакатена, несъвършена и неработеща. Те казват, че хората са обезверени. Според тях няма никакъв смисъл да вземаш проби и да плащаш за лабораторни анализи, които после за нищо не стават, защото няма акредитирана лаборатория.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/