in ,

Откриха Беглишките хамбари в градинката до ДЗИ във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ценна находка откриха археолозите при обновяването на ул. „Цар Симеон I“ във Варна. Доц. Валери Йотов разказа за „Нова Варна“, че това са прочутите в миналото Беглишките хамбари.

Беглишките хамбари са изобразени на две рисунки от чешкия художник Индржих Кноб, от които се добива известна представа как са изглеждали.

За тях малко от съвременните варненци са чували. Беглишките хамбари съхранявали зърното за износ от пристанището. Те са били големи колкото цялата градинка под ДЗИ, където са били разположени. Основата им е била каменна, а колоните – дървени.

Беглик е данък, който е събиран от населението. Когато не са имали пари, те са се разплащали със зърно, главно жито, разказва Йотов. Складовете са построени, за да го съхраняват в края на ХVІІ в.

Снимка: Мердин Берберов

Варненското пристанище е било главен износител на жито и предприемчивите търговци бегликчии бързо се ориентират към търговията с жито и построяват този огромен склад.

Главният вход бил откъм ул. „Цариброд“, изграден в източен стил с тежко обкована дървена врата. Дворът бил квадратен, застлан с камък. Вътре хамбарите били изградени с дървен материал на клетки за различните видове зърно.

Снимка: Мердин Берберов

 

След Освобождението Беглишките хамбари са се ползвали като складове. После ги ползва правителството, наричали ги даже Правителствени хамбари, допълва археологът.

Дъждовното време и липса на работна ръка пречи на разкопките, но те продължават. Доц. Йотов е оптимист, че ценните находки ще останат видими и ще разказват за историята на Варна. Той има уверението на главния архитект за това.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.