in

Варна отбелязва 140 години от създаването на Търновската Конституция

Седмица на правото в Икономически университет – Варна отбелязва честването на 140-годишнината от учредителното събрание и Търновската конституция.

На форума, който започва в 10 часа, ще бъдат представени доклади, свързани с конституционализма, съдебната власт и образованието в тяхното развитие и съвременни аспекти. На събитието са поканени да присъстват членове на академичната общност, юристи, представители на местната власт, студенти от ИУ – Варна и ученици от 11 клас във Варненската търговска гимназия, както и всички с интерес към темата.

Велико Търново днес и утре е домакин на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тази вечер в музей „Възраждане и Учредително събрание“ тържествено открито заседание ще проведе Конституционният съд. В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция ще представи конституционният съдия Атанас Семов. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет“.

Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си „Бащите на Търновската конституция“.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева