in

Калканът: Забранен на въдица, лови се само с мрежи

Снимка: wikipedia

От днес влиза в сила забраната за риболов през периода на нейното размножаване.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, се забранява уловът на риба през периода на нейното размножаване в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, научаваме от сайта на ИАРА.

От 15 април до 31 май през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.

За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г.

От 15 април до 15 май 2019 г. включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на въдици.

Забранен е и уловът на калкан във водите на Черно море през периода от 15 април 2019 г. до 15 юни 2019 г. включително, съгласно Регламент (ЕС) 2018/2058 на Съвета от 17 декември 2018 година за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2019 година в Черно море.

В заповедта са посочени водните обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната.

Шефът на ИАРА коментира, че уловът на калкан с въдица е забранен през цялата година, неправилно е тълкуван законът до сега, като се е предполагало, че извън забраната може да се лови калкан с въдица. Калканът е котиран вид и според споразумението ни с ЕС може да се лови единствено с мрежи. Същото важи и за трицоната”; обясни Николов. Това обаче не се отнася до писията.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.