in

Окончателно: Държавата дофинансира строежа на стадион „Варна“

Снимка : Мердин Берберов Нова Варна

Тази сутрин в ефира на bTV министъра на спорта Красен Кралев обяви, че държавата ще финансира довършването на стадион “Варна”

Това е първото официално потвърждение, че стадиона във Варна ще е един от четирите стадиона, с които България ще кандидатства на домакин на европейското или световното първенство. Изискванията за финансирането на стадион “Варна” от държавата са акционерно участие и ангажимент след това стадиона да се ползва от местните клубове.

Според общинският съветник Димитър Карбов, който е представител на Общинския съвет в общото събрание на дружеството, около 70 млн лв е сумата за довършването на мащабното спортно съоръжение. По думите му обаче към момента над две трети от работата по стадиона е свършена. Ако стадионът ще бъде един от домакините на подобен спортен форум обаче възможно е капацитетът му от 24 000 седалки да бъде увеличен.Трибуните ще бъдат така построени, че в бъдеще капацитетът да бъде увеличен с още 6000 места. Една от основните идеи е и разполагането на лятно кино за над 4000 души.

Предвижда се също така триетажен подземен паркинг с 1500 паркоместа. След завършването си стадионът трябва да покрива и изискванията на УЕФА за провеждане на спортни събития от висок ранг.

Припомняме, че преди време във Варна Красен Кралев обяви, че в момента се проучва дали е възможно капацитета на трибуните в стадион „Варна“ да бъде увеличен от 20 на 40 хиляди души“. Спортният министър обаче подчерта, че за това е необходимо съгласието на собствениците – общината и частната фирма.

Проектантите са оставили вратичка за това, категоричен бе Димитър Карбов. Той припомни че през май предстои да бъде приет годишният финансов отчет на дружеството „Спортен комплекс Варна“. В „Спортен комплекс Варна“ Община Варна притежава 35%, а останалите са на „Химимпорт“ АД.

.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева