in

Ремонтират скоростно Морска гара до края на май (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов, "Нова Варна"

Тече вторият етап от ремонта на варненския вълнолом и Морска гара за над 14 млн. лв., строителните работи приключват до края на май

Съоръжението, което се стопанисва от държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“  се ремонтира от няколко седмици. Ремонтът е на отсечка с дължина 463 метра. Подменя се настилката на Морска гара, изгражда се изцяло подземна инфраструктура, както и са предвидени изграждане на укрепителни съоръжения и изцяло ново осветление на района.

снимка Мердин Берберову „Нова Варна“

Финансирането на ремонта е от държавата, а ремонтните работи трябва да приключат до края на месец май, каза за „Нова Варна“ варненският областен управител Стоян Пасев.

снимка Мердин Берберов, „Нова Варна“

По план строително-монтажните работи включват направа на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от фракционна скална маса, матраци (габиони) под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред вълнолома.

снимка Мердин Берберов, „Нова Варна“

Ремонтира се още съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Припомняме ви, че след трагичният инцидент с двете деца, паднали от тетраподите на Вълнолома през 2018 година се повдигна отново темата за обезопасяването на брегоукрепителните съоръжения в района.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Първата част на ремонта на над 100-годишния вълнолом на Варна бе извършена през 2015 г. Той включваше безопасни парапети, както и цялостна реконструкция на стената, където е големият прибой.

Вълноломът е строен през 1906 г. заедно с пристанище Варна. През 2008 г. е извършено известно укрепване на съоръжението от Морска гара до фара.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева