Ученици стават съдии и обвиняеми в Деня на Конституцията във Варна

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна (Обновена)
Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна (Обновена)

Окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура – Варна ще отворят врати за всички желаещи да се запознаят с организацията и работата на институциите под наслов „Съдебната власт отблизо“. Инициативата се провежда традиционно по повод 16 април – Деня на българската Конституция и празник на юриста.

На 16 април, когато се навършват 140г. от приемането на Търновската Конституция, ученици от 11-те класове на Средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“ ще проведат симулиран наказателен процес. Техен ментор в подготовката през последния половин месец беше съдия Яна Панева от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна.

Някои от единадесетокласниците ще облекат тоги, за да влязат в ролите на съдия и прокурор, други ще бъдат съдебни заседатели, свидетели, вещи лица и адвокати. В края на делото ще бъде произнесена и присъдата спрямо 18-годишния подсъдим, обвинен в причинена смърт по непредпазливост при пътно произшествие.

Ръководителите на Окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура – Варна – съдия Марин Маринов и прокурор Радослав Лазаров ще говорят с младите хора за спецификата в работата на съда и прокуратурата, за житейския избор да бъдеш част от съдебната власт и да правораздаваш.

Ден по-късно – на 17 април двете институции ще проведат срещи със студентите от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна. Бъдещите съдебни служители ще направят информационен тур в палатата и ще научат повече за функциите и спецификата в работата на отделните служби и звена.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка Пресцентър НС

Политическият елит на крака в старата столица (ВИДЕО)

Радан Кънев дава Доган на прокурор заради пристанище ТЕЦ Варна