in

Първи версии за пожара в „Нотр Дам“

Унищожаване по непредпазливост чрез пожар. Това е версията, по която работи регионалната дирекция на полицията в Париж след огнения кошмар с катедралата „Нотр Дам“.

Към този момент от прокуратурата изключва умишлено престъпление към този момент. Пламъците може да са тръгнали от заваръчни работи в силно пожароопасна среда, предполагат експерти. “Нотр Дам е една огромна кутия с кибрит“, отбеляза Серж Делайе, съдебен експерт по пожари към апелативната прокуратура в Париж, пише blitz.bg.

„Материалите са много стари, достатъчна е една искра, заварка или късо съединение, за да избухне коварен пожар“, изтъкна той. Разследващите ще търсят огнището, дали е допусната небрежност и кой е отговорен. Според „Монд“ разследването се очертава сложно и много продължително, за да се докажат точните причини за пожара. Всички работници по ремонта на Нотр Дам са били разпитани още тази нощ. Туниката на Сен Луи и Короната от тръни, две безценни за католиците мощи, са изнесени на сигурно място снощи, според ректора на катедралата Патрик Шове. Короната от тръни е сложена от римските войници върху главата на Иисус Христос като подигравка преди той да бъде разпнат на кръста.

Тази сцена именно католиците възпроизвеждат точно по време на Страстната седмица, която вече започна. В Нотр Дам се съхраняват и други реликви на вярата – парче от кръста, на който е разпнат Христос, и един пирон от него. Не са пострадали 16-те медни статуи, украсявали стрелата на Нотр Дам, които представляват 12-те апостола и четиримата евангелисти, защото са демонтирани преди няколко дни за реставрация. Унищожена е емблематичната стрела от 1860 г. на прочутия френски архитект и реставратор Южен Виоле льо Дюк, която потъна в огъня и покруси милиони, гледали пожара. Няма още официална информация за съдбата на възхитителните цветни стъклописи на Нотр Дам, представляващи райските цветя.

Рискът от насочване на огъня навътре е причината над 400-те пожарникари да гасят пламъците откъм вътрешността. Изключен е бил вариантът за поливане с вода от въздуха, което е можело да доведе до рухване на сградата. „За разлика от американските пожарникари, френските им колеги атакуват пожарите отвътре, а не отвън“, посочи съдебният експерт Серж Делайе. „Ако се насочим отвън, поемаме риск да насочим огъня и горещите газове, нагрети до 800 градуса, към вътрешността, и така да увеличим щетите. Тази стратегия се прилага, когато няма голям риск от пълно срутване на сградата.“

*******


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/