in

22 тона капачки събра Варна само за ден (СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Поредната инициатива по събиране на пластмасови капачки във Варна приключи със своеобразен рекорд.

Над 15 000 души се включиха в дъждовната събота на 13 април в акцията пред Катедралата, каза за „Нова Варна“ организаторът на кампанията, Владислав Николов. По предварителни разчети са събрани над 22 тона капачки, отчетоха организаторите на инициативата – Сдружение „Аз вярвам и помагам”. Това е с тон повече от събраното по време на предишния празник на рециклирането през септември.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Дори под дъжда близо 15 000 души от цяла Североизточна България бяхте заедно с нас, коментира още Владирлав Николов. по думите му прогнозната стойност на събраната пластмаса е между 9000 и 10 000 лв.

Акцията пред Катедралата премина под надслов „Празник на рециклирането „Аз Вярвам и Помагам”. В нея се включиха както граждани и семейства, дошли с децата си, така и редица институции и организации, събрали големи количества капачки. Участници в събитието бяха както бебета на половин година, така и пенсионери на 90 години. Участниците имаше от цяла Варненска област и регионите Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе.

По време на събитието преминаха двойно повече деца, които имаха уникалната възможност да посетят първото по рода си благотворително „Училище по рециклиране „Аз Вярвам и Помагам““, по време на което ученици от IV -та гимназия във Варна, които имат интерес към Екологията, заедно с докторанти и преподаватели от Катедра по „Екология и опазване на околната среда“ към ТУ -Варна им преподаваха значението и важността от рециклирането на хартията, пластмасата и стъклото.

По-малките деца бяха впечатлени и не спираха да се снимат с ЕКО – героите „Капачкомен“ и „Принцесата на капачките“ с което успяха да мотивират и много възрастни също да се снимат с тях и да преживеят истински празник на добротата.

Пластмасови капачки бяха предадени от десетки Общини, като Разград, Попово, Търговище, Две могили, Исперих, Каварна, Бяла, Белослав, Дългопол, Ветрино, Провадия и много други.
Събитието бе уважено за пореден път от г-н Иван Портних – кмет Община Варна, г-н Тодор Иванов – зам. кмет Община Варна, г-н Валентин Василев кмет Община Разград, г-н Деян Иванов – кмет Община Белослав, представители от администрациите на Община Каварна, Община Исперих, Община Бяла и десетки други градове и села.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Със средства от рециклираните капачки от предстоящото на 13 април събиране ще бъде закупена и дарена скъпоструваща медицинска апаратура в помощ за новородените деца в СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ и детското хирургично отделение в МБАЛ „Св. Анна“.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева