in

Медицинският университет във Варна заяви апетита си към Очна болница

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Да се възложи на експерти, избрани от Община Варна и Медицинския университет, изготвянето на обстоен анализ на състоянието на Очна болница, реши единодушно Комисията по здравеопазване след почти двучасово заседание.

Според него в посочени от експертите срокове трябва да бъде направено следното: оценка и одит на търговското дружество „Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна“ ЕООД; техническа експертиза на сградата; пазарна оценка на земята, на която се намира болницата; оценка на стойността на необходимия ремонт.

След изготвянето на експеризата оценките ще бъдат входирани и разгледани на комисия „Собственост и стопанство“.

На заседанието бе разгледано и предложението на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна да поеме управлението на Специализираната болница по очни болести за активно лечение, която е база за обучение на студентите по медицина.

Като мотиви за желанието университетът да стане стопанин на Очна болница помощник-ректорът инж. Деян Грънчаров заяви, че МУ – Варна има нужда от качествено място за преподаване на офталмология.

Той посочи два пътя за развитие на Катедрата по очни болести и зрителни науки. Първият е възстановяването на авторитета на Очна болница, а вторият – изграждането на собствена база за обучение на университета. По думите му трябва да се направи одит на финансовото състояние на търговското дружество, оценка на сградата, апортиране на прилежащата земя и придобиване на всички дялове на Община Варна в дружеството от МУ – Варна.

„Нашите студенти имат изключително високи изисквания към условията за обучение. Те търсят качествено място за придобиване на знания по офталмология“, каза инж. Грънчаров.

„Очна болница може да бъде печеливша“, смята инж. Грънчаров.

По време на здравната комисия бе изслушван доклад на новоизбрания управител на лечебното заведение проф. Христина Групчева, която миналата седмица зае мястото на подалия оставка д-р Руслан Тошев.

Тя разкри, че допреди пет години Общината е осъществявала поддръжка на Очна болница.
„Много хора напуснаха – с това паднаха и оборотите по клиничните пътеки“, посочи като причина за влошеното финансово състояние на болницата проф. Групчева. Тя допълни, че минимумът, който е нужен, за да се нормализира материално-техническата база на Очна болница, е 5 милиона лева.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.