in

Спасяват Тубдиспансера във Варна с 421 000 лева

Снимка: tubvarna.com

421 000 лева от общинския бюджет ще получи Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна.

Това решиха съветниците от комисия „Здравеопазване“, които дадоха съгласието си за осигуряване на финансова помощ, с която лечебното заведение да покрие задълженията си, но решението за отпускането на сумата ще бъде взето окончателно от Общинския съвет, след като премине през комисия „Финанси и бюджет“.

Най-големи са задълженията за неизплатени заплати и осигуровки на персонала. Лечебното заведение дължи също пари на различни институции, сред които ЕНЕРГО-ПРО и ВиК, както и на доставчици на храна и медикаменти за пациентите.

Управителят на болницата доц. д-р Христо Ганчев подчерта, че лечебното заведение има нужда от 1 милион лева годишно. Дневната сума, която получават от Министерството на здравеопазването, е 38 лв., но са необходими по 100 лв. След проведена среща със здравния министър сумата вече е увеличена до 43 лева.

Миналата седмица стана ясно, че заради натрупани дългове банковата сметка на болницата е запорирана. От няколко месеца работещи в болницата не са получавали заплати, сред тях е и доц. Ганчев, който заяви пред комисията, че не е взимал заплата от ноември.

Още през 2016 година Общинският съвет във Варна е взел решение Тубдиспансерът да бъде закрит, но по думите на управителя на болничното заведение няма министър, който да разреши това.

При посещение във Варна в края на януари здравният министър Кирил Ананиев каза пред медии, че Министерството на здравеопазването води разговори с Община Варна относно бъдещето на Тубдиспансера.

„Търсим варианти, при които тази дейност да бъде концентрирана в областната болница, а диспансера да бъде отново закрит, без да оставяме нито миг хората без медицински грижи“, заяви тогава министърът.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.