in

Условна присъда за бившия кмет на Девня

Снимка: devnyanews.blogspot.com

Прокуратурата настоява Атанас Кузев да лежи в затвора, съдът вчера му наложи 3 години затвор с пет годишен изпитателен срок. Бившият девненски кмет е с присъда за длъжностно присвояване на гориво за 38 298 лева

Състав на Девненския районен съд призна за виновен бившия кмет на община Девня Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лева, като му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок.  С присъдата той е лишен и от право да заема държавна и обществена длъжност по член 37, ал. 1, т. 6 от НК за срок от 5 години.

Бившият градоначалник бе предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Девня за това, че в периода от 2009 до 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Девня, е присвоил гориво в големи размери. По време на разследването обвиняемият кмет е бил с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Община Девня имала договор с „Лукойл България“, според клаузите на който  била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил – джип „Волво“. Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Това е второто разглеждане на делото срещу вече бившия кмет края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Последва протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда. Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция.

Районната прокуратура в Девня ще протестира осъдителната присъда, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Атанас К. е несправедливо и занижено.

Завършилият екология бивш градоначалник на Девня се прочу с разточителността си, докато управляваната от него община изнемогваше финасово. През 2015 г., той  стана герой с „Волво“ за 110 000 лв. в телевизионен репортаж за кметове на селски общини със скъпи служебни коли.

Кузев застана начело на Девня през 2007 г. с подкрепата на БСП. На следващите местни избори през 2011 г. обаче направи рязък завой и спечели с рамото на ГЕРБ. През 2015 г. обаче партията не му гласува доверие и Кузев се опита да маневрира като кандидат на АБВ, но загуби от настоящия кмет Свилен Шитов, издигнат от ГЕРБ.

 

 


*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева