in

Богомил Николов: Продават ни боядисани козунаци без яйца, с палмово масло и суроватка

Жълти багрила, а не яйца им придават апетитен цвят. Проучване показа, че в голяма част от козунаците за Великден, които се разпространяват в търговската мрежа, липсва поне по една от традиционните им съставки.

Това казва в интервю за „Монитор“ изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“. Проучване е от миналата година, но нещата не са се променили и е валидно и сега.

Разликата между традиционно произведените продукти и промишлено произведените е много голяма. Промишлените козунаци често имат срок на годност дори по три месеца. Изобилстват с най-различни добавки и съставки, които не са характерни за традиционната рецепта. Например – натриев стеароил-2-лактилат, ензими, калциеви фосфати, серен диоксид, подсладители т.н. Според Николов хората не обръщат внимание на тези съставки и се ориентират по ниската цена.

Качественият козунак няма подобрители, цепи се на конци при разчупване, има жълтеникав, но не ярко жълт цвят.

Според думите му, оцветители са добавят, за да компенсират липсата на яйца. Най-често се използват яйца на прах и с тези оцветители ефектът се засилва.

„Миналата година по това време специалисти от Асоциацията „Активни потребители“ са изследвали 16 марки козунаци, закупени от различни търговски вериги. „Повечето бяха приготвени не с яйца, а с яйчен меланж. В една от марките пък липсваше дори яйчен прах. Производителите пестят от съставките, защото яйцата са скъпата част в козунака. Особено смущаващо е добавянето на суроватка. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Общо взето проучването показа, че усреднено във всяка марка са вложени две нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина“, разказва Николов.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/