in ,

Красиви лазарки огласиха село Ченге

Снимка: Йоана Ал.

Във варненското село Аспарухово (Ченге) спазиха традицията и отбелязаха Лазаровден.

За празника в село ни разказа нашата читателка Йоана Ал.

Лазарските песни на Аспарухово са малко за сметка на многобройните песни на буенеца. Между лазаруването и буенеца се прави строго разграничение, а так също и между песните, които ги съпровождат.

Има определени песни, които се пеят за момче и за момиче – „Сиви, бели гълъбца“ е песента за момчетата, а „Черешо льо, капльо льо“ е за момичетата. Другите песни, които се пеят, а на които се играе буенек, ръченица и право ченгенско хоро, са: „Ювчер, по бряг ходи“, „Севданольо, моме ле“, „Терзийче, дряно полчено“.

В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя – възкресяването на четиридневно починалия Лазар шест дни преди иудейския празник Пасха. Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа. То и днес ни уверява в божествената сила на Бог Син, в Неговото възкресение, и в предстоящото всеобщо възкресение на мъртвите.

В миналото момите са излизали, нагиздени със сватбени премени и венци. Те са пеели песни и танцували, а после пускали венците си по реката. Навсякъде лазарките благославяли труда на работливите стопани, пеели за нивите, за къщата, за стоката – домашните животни.

Типичен за Лазаров ден е моминският обичай Лазаруване (Боенец, Кумичене), който е важен етап от социализацията на момите.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.