in

Стотици пчелни семейства са натровени в Добричко

Снимка: Pixabay

На 6-7 места тази година в Добричка област има загинали пчелни семейства, като те са около 800 и са отровени от препарати за пръскане на земеделски култури, съобщи Добрин Добрев, председател на областния пчеларски съюз „Добруджа”.

Това наложи спешна среща, организирана от директора на областната дирекция „Земеделие“ Десислава Иванова, с представители на браншовите организации на пчеларите и зърнопроизводителите и на общините, пише „24 часа“.

Иванова посочи, че пчеларите не желаят да заплащат пробите както от умрелите пчели, така и от растителността наоколо, но в 7 случая има установен подбор на пчели. Към 18 март, според регистрация в Агенцията за безопасност на храните, в Добричка област има регистрирани 88 8540 пчелни семейства на 1276 места.

Уведомленията за пръскане, които трябва да подават земеделските производители на кметовете, а те от своя страна да информират пчеларите се оказа практика, невинаги успешна, тъй като тези уведомления не стигали до пчеларите. Земеделците контрираха, че има нерегистрирани пчелари.

Мартин Петков от сдружение „Пчела“ – Добрич предложи да има електронна платформа, където да се изпращат съобщенията за пръскане, като поиска и помощта на държавата за създаването ѝ.

„Ние правихме опити за среща с пчеларски организации, за да на направим такава платформа. Дойдоха 16 организации и се скараха“ – каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той добави още, че европейският проект стои на дневен ред. но е необходима легитимна пчеларска организация като партньор.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.