in

143 години от Априлското въстание отбелязаха във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес във Варна тържествено бяха отбелязани 143 години от избухването на Априлското въстание.

Пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина бяха положени венци и цветя.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Проявата уважиха зам.-кметовете на Варна Пейчо Пейчев и Коста Базитов, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, народни представители, районни кметове, представители ОД на МВР, на Общинския съвет, граждани и гости на града.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.