in ,

Жителка на Аспарухово осъди Община Варна

Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във Варна осъди морската община за това, че не е изпълнила задължения си за поддръжка на дерето-убиец.

Местната управа трябва да изплати обезщетение на собственичка на разрушена от пороя къща, в която смъртта си намериха 8 души, съобщава btv

На 19 юни 2014 г. приливната вълна помита къщата на Жана Шопова. „Като дойде водата, ние всички се развикахме, аз започнах да се задушавам, нищо не помня, Като падна секцията на главата ми, после се намирах зад 1 трансформатор, по едни гащи само”, спомня си Жана Шопова, ищец по делото.

Стихията разрушава дома на Жана и убива осемте души вътре, сред които е единствената ѝ дъщеря и двете ѝ внучета.

Наказателното дело за смъртта на тринайсетте жертви беше прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление и „екстремността на природното събитие”. Затова пострадалите могат да водят само граждански дела за обезщетения.
Районният съд осъди общината да ѝ изплати близо 24 хил. лв.

„Не са пари, моето цялото семейство отиде, цялото семейство. Аз може ли да ги изравнявам с 24 хил. лв, не мога да ги изравнявам”, коментира Жана.

В решението на съда се посочва, че дерето е било обрасло с растителност, не е било почистено и на много места – застроено, което е намалило водопропускливостта му.

„Тя е собственик на това дере, по което е дошла приливната вълна и е станала причина за погиването на имота и като собственик, общината е била длъжна да бъде добър стопанин за имота си”, заяви Недка Панайотова, адвокат.

Община Варна отказа коментар, защото обжалва решението.

*******


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/