in ,

Километрични опашки пред варненските храмове за Цветница (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка "Нова Варна"

Огромни опашки се извиха от рано тази сутрин пред всички варненски православни църкви, видя репортер на „Нова Варна“. Най-дълга върволицата бе пред катедралният храм „Свето Успение Богородично“

снимка Нова Варна

Стотици варненци почетоха големият християнски празник Цветница днес. Най-многолюдн беше посещението на катедралният храм Свето Успение Богородично където от 9:00 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Златоустова света Литургия по повод празника.

снимка Нова Варна

Малки и големи се редяха на опашки за осветени в храма върбови клончета за здраве.

снимка Нова Варна

Подобно е положението е и в останалите централни варненски православни храмове.Същото е и положението в другата голяма църква в центъра на Варна – „Св. Николай Чудотворец”.

снимка Нова Варна

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му смърт.

снимка Нова Варна

Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица заради мъката и страданието на Божия син, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните драматични дни от земния живот на Христос.

видео Мердин Берберов, „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева