in

Искат 1 млн кръвнина от Местан

Кадър: NOVA

Рекордните един милион лева кръвнина ще търси от Лютви Местан пострадалото в тежката катастрофа край Момчилградското село Загорско семейство Ахмед.

В неделя по обяд лидерът на политическа партия ДОСТ предизвика тежък сблъсък на пътя за Гърция, след като изскочи на главното шосе с лимузината си „Фолксваген Фаетон”, отнемайки предимството на движещото се с висока скорост в посока Кърджали БМВ, пише Струма ком.

В последвалата тежка катастрофа загина 6-месечното бебе на семейство Юсеин и Емине Ахмед, а 10-годишният им син също пострада. Почерненото семейство на 31-годишния Юсеин Ахмед ще търси рекордна компенсация от Лютви Местан за смъртта на бебето си, признаха техни съселяни от кърджалийското село Първица. Общата кръвнина, която семейството ще търси от Лютви Местан, ще е в размер на 1 милион лева.

Законът вече дава право всички близки на загинал в катастрофа да търсят финансови компенсации от виновника. Така претенции към Лютви Местан ще отправят не само съпрузите Юсеин и Емине Ахмед, но и техните родители, както и 10-годишният им син. При това положение общият размер на кръвнината може да достигне 1 милион лева. „Покрусен съм и страдам дълбоко. Изразявам съболезнования на близките на починалото бебе.

Нека органите безпристрастно и обективно да извършат всички процесуално-следствени действия, да разпитат свидетели, надявам се, не избирателно. Тогава може да се постави въпросът за вината и отговорността“, коментира Лютви Местан в понеделник сутринта, след като напусна ареста в Кърджали. Лидерът на ДОСТ прекара близо 20 часа в сградата на полицията в Кърджали, след което бе пуснат под гаранция от 10 000 лева.

Близки до пострадалото семейство Юсеин пък изразиха публично съмненията че Местан ще избегне наказателна отговорност. „Пуснали са го под гаранция от 10 000 лева. И 100 000 лева гаранция да му бяха определили – бълха го ухапала. Той е човек с много познати и връзки и може да го изкарат невинен“, коментира братовчед на Юсеин Ахмед. Според думите му Лютви Местан и хора от неговото обкръжение се опитват да изкарат като основен виновник за катастрофата бащата на загиналото бебе. Свидетели на тежкия сблъсък са двама активисти на партия ДОСТ, които са шофирали зад лимузината на Лютви Местан.

Според техните думи политикът е спрял на знака „Стоп“ на кръстовището за главния път, огледал се е и след това излязъл на основния път. Тогава върху колата му със страшна скорост се блъснало БМВ-то на Юсеин Ахмед. Пътно-техническата експертиза, която да установи с каква скорост се е движило БМВ-то, ще бъде готова до седмица. Ако се окаже, че Юсеин е шофирал със скорост от над 90 км/ч то и бащата на загиналото в катастрофата бебе ще бъде подведен под отговорност. В свое изказване Местан разказа, че е завивал наляво и че ако е бил отнел предимството на другия автомобил, колата му е щяла да бъде ударена отляво.

От снимките на катастрофата е видно, че щетите по луксозния „Фолксваген“ на политика са отдясно. Засега прокуратурата е повдигнала обвинения само срещу Лютви Местан. Той е привлечен към наказателна отговорност по два текста от наказателния кодекс-за причиняването на телесна повреда или смърт при управление на превозно средство и нанасяне на значителни имуществени вреди.

Ако лидерът на ДОСТ бъде признат за виновен, го заплашват от 2 до 6 години затвор или пробация. Според прокуратурата в Кърджали Местан е нарушил и два члена от Закона за движение по пътищата, свързани с позицията на автомобила и траекторията му при завиване надясно и непропускане на участник в движението, които е имал предимство на кръстовище.

Лидерът на ДОСТ вече е с отнета шофьорска книжка, но има право да напуска България. Това накара някои да предположат, че Местан може да избяга в Турция. Приятели на Лютви Местан обаче са категорични, че лидерът на ДОСТ ще поеме своята отговорност, ако бъде признат за виновен.

„Той е човек, който през целия си живот е бил отговорен към семейството и обществото. Трагедията, която му се случи, напълно го срина емоционално, но не е променила възгледите и моралния му облик“, защитават мастития политик близките му. Представител на КАТ коментира, че Лютви Местан може и да избегне затвора заради смекчаващи вината обстоятелства.

„Той е с чисто съдебно досие, а досега не е имал актове за ПТП-та и нарушения на правилника за движение. На мястото на катастрофата третокласният път, от който се е включил Лютви Местан, действително е с лоша видимост към основния път, тъй като има възвишение. Скатът пречи на видимостта. На това място само за последните 2 години са се случили.10 тежки катастрофи“, признават от „Пътна полиция“.

*******


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/