in

Общината ще дофинансира ремонта на стадион „Спартак“

Снимка: Нова Варна

Финансовата комисия към Общински съвет – Варна взе решение за осигуряване на необходимите 560 753,60 лв., които ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите

Допълнителни средства ще отпусне Община Варна за извършване на основен ремонт на стадион „Спартак“. Финансовата комисия към Общински съвет – Варна взе решение за осигуряване на необходимите 560 753,60 лв., които ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. На днешното заседание на комисията бе съобщено, че в процеса на изпълнение на строителните работи са възникнали непредвидени дейности, което е наложило допълнителното финансиране. Наред с това в сумата, отпусната от държавния бюджет, не са били планирани средства за оборудване на залите и за осигуряване на седалки за трибуните.

Оживени дебати предизвика финансовото състояние на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. В рамките на заседанието стана ясно, че общината не може да покрие всички задължения на лечебното заведение, които към момента възлизат на над 421 000 лв. Членовете на комисията изискаха от управителя на Тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев до заседанието на Общинския съвет да представи справка за размера на задълженията за заплати на персонала за месеците ноември и декември 2018 г. На този етап компромисен вариант е със средства от общинския бюджет да бъдат покрити дълговете на здравното заведение към НАП и Енерго-Про в размер на 147 529,74 лв. и задълженията за заплати за последните два месеца на миналата година. С държавната субсидия в размер на 93 000 лв., която здравното заведение очаква да получи, ще бъде изплатена друга част от възнагражденията. Окончателното решение с каква сума да се подпомогне Тубдиспансерът ще бъде взето на заседанието на Общинския съвет, насрочено за 24. и 25.04.2019 г.

Предстоящият ремонт на филиала на Театрално-музикалния продуцентски център също влезе в дневния ред. Реализацията на мащабния проект на стойност до 7 163 218 лева ще бъде финансирана с евросредства и кредит. Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да поеме дългосрочен общински дълг в размер до 1 432 000 лв., осигурени от „Регионалния фонд за градско развитие“ и съфинансираща банкова институция. „Този проект е с комбинирано финансиране. За да ни бъде отпусната сумата от Брюксел, е необходимо първо да имаме одобрение от Фонда на фондовете“, обясни пред съветниците Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Варна, и допълни, че обслужването на дълга няма да натовари общинския бюджет. Безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ ще е в размер до 5 730 574 лв.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева