in

Отбелязваме Маратона на четенето на 126 сцени във Варна

Днес във Варна на 17 път в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право с превърналия се в традиция на библиотеката „ Маратон на четящите хора”.

Идеята е в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии, да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.

През 2019 г. общият брой на сцените за участие достигна 126 – в библиотеката и по места при приятелите на книгите из целия град.
Началото на седемнайсетия Маратон бе в 8:30 часа във фоайето на библиотеката. Първото събитие посвещаваме на бележити годишнини в световния и българския календар – 50 г. от стъпването на Луната и 40-годишнината от първия орбитален полет на космонавта Георги Иванов. Споделянето на любими текстове ще продължи през целия ден.

В Детски и средношколски комплекс ще бъде представена новата детска книга на Райна Пенева “Скарали се буквите”. Очакваме и флашмоб „Аз съм в библиотеката” с ученици от ОУ „Г. С. Раковски” и от ОУ „Васил Друмев”.

В отдел Изкуство ще се реализира инсталация „Разцъфване на мисълта“ на художничката Виктория Георгиева, а в Американска читалня ще има маратонска прожекция на лунни кадри от емблематичната поредица на НАСА „From the Earth to the Moon”.
От 15 до 16 часа на бул. Сливница 34 в сцена на открито, ще погледнем към новата българска литература с любими страници от български автори.

Вечерта, от 18 часа в читалните зали на библиотеката е творческата среща с писателя Людмил Станев с представлението “Малко от малко” на Движенчески театър “Фракториум Дей” по негови текстове.

„Приказна нощ в библиотеката” започва на „Маратона” от 20.30 часа на 23-ри до 8.00 на 24-ти април .

По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще пренощуват – като четат, разговарят, играят сред книгите в читалните зали на библиотеката.
Пълната програма на Маратон на четенето‘2019 по дни и часове ще намерите на сайта на библиотеката.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева