in ,

Варненец получи френски държавен орден

снимка uba.bg

На 19 април по време на официална церемония във френското посолство посланикът Ерик Льобедел удостои режисьора Галин Стоев със степента Кавалер на Ордена за изкуство и литература.

Орденът е един от знаковите символи – висше френско държавно отличие, учредено през 1957 г. и се присъжда за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“. Негови носители са писателят Рей Бредбъри, актьорът Доналд Съдърланд и много други знаменитости, допринесли за развитието на изкуството и литературата във Франция.

Припомняме ви, че Галин Стоев е носител на наградата ИКАР 2018 за режисурата на спектакъла „Танцът Делхи“, който Народният театър „Иван Вазов“ представи и на турне във френския град Тулуза, а през 2001 г. спектакълът му „Аркадия“, поставен отново на сцената на народния театър, получи Аскеер за най-добро представление. Стоев е роден във Варна, завършил е варненската френска гимназия.

Към настоящия момент Галин Стоев е директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Кинорежисьорът Камен Калев също получи степента Кавалер на Ордена за изкуство и литература. След завършването си в НАТФИЗ, той продължава образованието си в Националната академия за кинозикуство „Фемис“ в Париж. През 2009 г. неговият филм „Източни пиеси“ е сред участниците на филмовия фестивал в Кан. Калев е режисьор и на филмите „Островът“ (2010 г.), „С лице надолу“ (2015 г.) и редица късометражни филми.

*******


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева