Край Габрово не боядисват яйца, кокошките ги снасят шарени (ВИДЕО)

Кадър: NOVA
Кадър: NOVA

Има едно място в България, на което яйцата не се боядисват. Край Габрово кокошките снасят цветни яйца, а петлите се смеят, докато кукуригат и ги гледат.

58-годишният Пламен Цвятков от габровското село Трънито от пет години отглежда кокошки, които снасят червени, сини, розови и зелени яйца. Започнал е с развъждането на няколко кокошки от френската порода Марана, които снасят червени яйца.

„Един приятел ме заведе при общ познат. На едни нанизи беше направил яйца с изсмукан жълтък – сини, зелени… Поисках му кокошки – не ми даде. Пак му поисках после,пак не ми даде и…по интернет и така…”, каза Цвятков.

Тази порода идва от Мексико и снася синьо-зелени яйца. Раукана се кръстосва с Марана и се получават различни цветови разновидности. За да снасят цветни яйца, от особена важност за кокошките е петела.

„Хората търсят смесени, шарени яйца. На 7-8 кокошки се пада един петел”, добави животновъдът.

Екзотичните породи имат и свой характер. Някои от петлите се смеят, докато кукуригат. Някой от кокошките имат очила, защо се кълват по брадичките. По кокошките с очила, снасящи цветни яйца Пламен Цветков е запалил не малко хора в региона.

„Аз като дойдох, така се запалих. Вземам една по една. Не мога от всичките породи. Имам две-три кокошки, засега. Трябва да се поддържа българският дух на българското село. Радвам се, че познавам Пламен – хубав човек”, споделя автотехника Нено Генчев.

И така – от уста на уста, цветните яйца на Пламен Цвятков и неговите 100 кокошки от Трънито вече са раздадени, разпродадени или обещани и запазени за Великден.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка armymedia.bg

ВМС с нов главнокомандващ

Снимка: villaveranda.life

Как да си направим “Студентски” козунак без месене