in

Как да си направим „Студентски“ козунак без месене

Снимка: villaveranda.life

Това е рецепта е за заети жени и момичета, които няма нито време, нито опит, нито машина за хляб, нито сръчна майка или баба под ръка, или мъж-хлебар. Както и за мъжете, на които им е омръзнало да се молят на жените си за домашен козунак.

Затова е и “студентски”, без претенции за съвършенство и перфектност. Обаче си има страхотни “конци”, уверяват ни авторите на рецептата от кулинарния блог villaveranda.life.

Нужни са ви:
500 гр. брашно, 7 гр. суха мая или 20 гр. прясна мая, 300 мл. мляко, 100 гр. масло, 100 гр. захар, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 ромова есенция, ½ ч.л. сол, настъргана лимонова кора от 1 лимон.

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото – без да го загрявате.

Стоплете млякото леко, не повече от 28 градуса – приятно на ръката, не горещо. Изсипете отгоре едно пакетче суха мая (или надробената прясна мая) и изчакайте няколко минути да набъбне. Не е необходимо за „захващате“ маята, просто изсипете пакетчето.

Снимка: villaveranda.life

В дълбока купа – за големи салати – разбийте 3 жълтъка със 100 грама захар, изсипете отгоре топлото мляко, добавете ванилията, ромовата есенция и настърганата кора от 1 лимон. Накрая добавете маслото и разбъркайте.

Изсипете отгоре брашното и солта.

Снимка: villaveranda.life

Най-отгоре изсипете 100 грама стафиди – ако ползвате. С шпатула или дървена лъжица разбъркайте за около 30-40 секунди да се размеси добре – получава с лепкава смес, която не пипайте изобщо.

Завийте с полиетиленово фолио – аз слагам просто една чиния върху купата, и оставете на стайна температура.

След 2 часа просто приберете в хладилника.

Снимка: villaveranda.life

На другия ден – или вечерта, ако сутринта сте правили тестото – извадете купата. На намаслена, не набрашнена, повърхност извадете тестото – вече няма да е лепкаво, но няма и да е пухкаво, няма страшно.

Снимка: villaveranda.life

Тестото е сладко и няма нужда от пълнеж, но ако решите, можете да напълните рула. Разрежете на две или четири – аз правя четири правоъгълника, разточете или раздърпайте с ръка, наредете плънка по желание – локум, гъст конфитюр, смес от млени орехи, захар, какао и малко мляко или друг пълнеж.

Снимка: villaveranda.life

Усучете 4 фитила и после два по два, за да станат два козунака. Можете и кифлички да направите.

Снимка: villaveranda.life

Намачкайте и намазнете с олио парчета хартия за печене, за да „легнат“ по-добре в 2 тавички за кекс, или кръгли форми.

Сложете козунаците, хвърлете отгоре една кърпа и не пипайте 2 часа.

Трябва да увеличат обема си 2 пъти – понякога това отнема до 3 часа.

Снимка: villaveranda.life

Аз меря температурата с термометър – продават такива за по десетина лева, гоним температура от 25 градуса. На снимката виждате, че дори два часа след ваденето от хладилник температурата още не е стигнала желаната. Можете и на око да се ориентирате, когато тестото порасне два пъти и не е студено при докосване, а когато натиснете с пръст, е еластично. Когато обемът и температурата са ОК, пуснете фурната на 180 градуса. Намажете козунаците леко с белтък (не с жълтък!) и наръсете със захар.

Снимка: villaveranda.life

Печете ги 35-40 минути, ако много потъмняват, сложете фолио отгоре. Ако можете, измерете температурата – трябва да е 88-89 градуса -така ще сте сигурни, че са изпечени. Извадете от формата 5-6 минути, след като са извадени от фурната, иначе ще се намокрят отдолу.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/