in

Митрополит Йоан кръсти 12 деца в Плиска

Кадър: YouTube/shumenonline.bg

Дванадесет деца бяха кръстени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Плиска на 1 май.

Той отслужи светото тайнство Кръщение в Голямата базилика.

Митрополитът се обърна към стотиците присъстващи с думите: „В тези светли дни е много добре, че имаме още дванадесет нови членове на Светата църква“.

Той посъветва майките и бащите да не поставят и забравят кръщелните свидетелства в някоя красива папка, а да се стараят да разбират православната вяра и да възпитават своите деца.

„Желая от все сърце здраве на Вашите семейства, тези деца да възрастват здравички, да станата достойни граждани на нашето общество и да бъдат добри християни“, обърна се митрополит Йоан към родителите на новите християнчета.

Церемонията по въвеждането на дечицата в православната вяра е организирана от Община Каспичан и Варненската и Великопреславска света митрополия. Досега над шестдесет деца са приели християнството при т.нар. масово кръщене в Плиска.

Събитието се случва за шеста поредна година, а денят не е случаен. На 2 май Православната църква празнува паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.