in

Църквата „Св. цар Борис“ в „Аспарухово“ отбеляза своя храмов празник (СНИМКИ)

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Тази сутрин лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи в храма Архиерейска свeта литургия.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Десетки миряни се струпаха на празника, видя фоторепортер на „Нова Варна“. От 11,00 часа се проведе водосвет, благодарствен молебен и празнична програма.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Храмът „Св. цар Борис“ във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал „Сес севмез“ се обръща към Варненска и Великопреславска света митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Според архивите мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на варненското пристанище. Няколко години след като Васил Христов дарява мястото за храма, църковното настоятелство и той сключват договор за продажбата му. Историята не е запазила спомен за датата на първата църковна служба в храма.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

 

Знае се обаче, че той е осветен от митрополит Симеон, а първият свещеник е бил отец Захари Ладински. Дълго време, както и повечето черкви в града и тази е била с бели стени. Свещениците разказват, че рисунките по стените са направени от студенти от Художествената академия като дипломна работа. Иконостасът на черквата е същият, който е сложен при градежа й. По време на ремонта през 1997 г. той е бил разглобен и после отново поставен на мястото си. Тогава Таня и Явор Цаневи зографисват и стените на черквата.

През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. мчк Боян – Енравота, княз Български“.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева