in

Населението на Варна намалява и застарява

Намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност са основните характеристики на демографската ситуация във Варненска област през 2018 г., показват данните на националната статистика.

Броят на жителите в региона надхвърля 471 хил. души, което нарежда областта на трето място по брой на населението след София (1,328 млн. души) и Пловдив (668 хил. души), и преди област Бургас (410 хил. души).

Живородените деца във Варненска област са били 4 275. Средната възраст на жените при раждане на първо дете също остава непроменена в сравнение с 2017 г. и е 28.1 години.

Почти 58 % от новородените деца са извънбрачни, като относителният им дял е по-висок в селата (73.1%) отколкото в градовете (55.1%). Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора.

През миналата година във Варненска област са починали 6 201 души, а коефициентът на обща смъртност е 13.1 %.

Регистрираните бракове са 2 177 – с 9 по-малко спрямо предходната година. Броят на разводите е 762 и е с 23 по-малък от този през 2017 година.

През 2018 г. в преселванията между населените места в област Варна са участвали 3 118 лица. От преселващите се в страната 7 453 са избрали област Варна за свое ново местоживеене. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Варна са Добрич – 8.4%, София (столица) – 7.2% и Шумен – 6.9%. Най-малко преселили се в област Варна има от областите Кърджали (0.1%), Перник и Смолян (0.2%).

През 2018 г. всички общини в област Варна имат отрицателен естествен прираст, в резултат на който населението е намаляло с 1 926 души.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/